Ana içeriğe atla

Ah bu belirsizlik..

Hiçbir şeyi gerçekte olduğu gibi gözlemleyemeyiz.
Her hangi bir şeyi gözlemlediğinizde onu ve herşeyi değiştirirsiniz.



Werner heisenberg'in 1927'de ortaya koydugu ilke, atom altı parçacıkların gerçek bir hassasiyetle ölçülemeyeceği ile ilgiliydi.

EinsteinTanrı zar atmaz” vecizesini, Tanrı'ya inandığını belirtmek için değil, kuantum teorisine karşı çıkmak ve bir atomun içindeki parçacıkların düzensiz bir şekilde hareket edemeyeceği düşüncesini aktarmak için söylemişti.

Einstein'a Cevap fazla gecikmedi Niels Bohr.... o meşhur sözler ile   "Tanrıya ne yapmasını söylemekten vazgeç" diyecektir.

Madde, atom, atom altı parçacıklar derken.... fizikçiler yüz yillardir maddenin en küçük yapı taşlarına eriştikce bir belirsizlikle karşılaştı, yada doğru hassas ölçümün yapılamayacağı kanıtlandı, bir şeyi ölçmek ona etki etmemiz demekti,  yanında yada yakınlarında olmıydık, buda konumunu veya momentumu değşiyor, ona etki ediyorduk.

Eğer biz bir şeyi ölçmek için orada olduğumuzda başka nelerin orada olduğunu biliyor muyuz?  Buda ayrı bir soru!

Atom altı parçacıklar belli bir düzende hareket ediyor mu? bunu bilemiyoruz. Atom altı fizikte bir düzen varsa o zaman inanç konusunda bir sıkıntı çıkıyor bir duzenin parçası olursak hepimiz topu bu düzene atarız:). Bir belirsizlik olma olasılığı daha mantıklı  geliyor.. umarım Heisenberg yanılmıyordur.

Fizikçi değiliz işin tekniğini bir kenara bırakalım..

Parçacıklardan atomlardan daha büyük bir şey ele alalım, biz insanlar belirsiz davranıyoruz bizim nasıl davranacağımızı ne belirliyor, duygularımız, hislerimiz, düşüncelerimiz, ihtiyaçlarımız, inançlarımız v.s
 
Örnek olarak bir  bir kedinin önüme yemek koyarsak durup yiyecektir bundan aç olduğunu anlarız, ama önüne yemek koymadığımızda yoluna devam eder, aslında yemek ile onu durdurmuş oluruz. Karşılığında aldığımız sonuç aç olduğunu anlarız, veya neleri çok yediğini, sevdiğini anlarız her süt koyduğumuzda aç olmasa da duruyorsa seviyor demektir, v.s heisenberg'in anlattığı biraz buna benziyor normalde onu yolundan çevirdik aç olduğunu anladık ama orada olmak ve bunları yapmak, orada olmadığımız da olacakları değiştirdi. 


Ah bu belirsizlik ah bu kuantum bizi bitirdi... :) Newton un kimse kabul etmese de balon çıktığı, "çalışmalarının zamanında çok degerli olduğu gerçeğini bir kenara koyup saygıda kusur etmeyelim" bir çok şeyin önünü açtı fakat atom altı fizik Newton un anlattığı gibi  olmadığı, insanın anlaya bileceği mantığın ötesinde olduğu, insanın varoluşu çözme yeteneği olmadığı çözse bile anlayamayacağı mantıksal olarak ispat edemeyeceği bir yere geldik.

Evren bizim gözümüzle gördüğümüz gibi değil. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şair Nabi

    Nâbî merrhum divan edebiyatımızın önemli şairlerinden biridir, şiirleriyla oldukça ünlenmiş biridir. fakat istanbulda pek bilinmemektedir. Günlerden bir gün Nabi İstanbul'a gelir ve o dönemde şairlerinin,  şairliklerini konuşturdukları bir meclise gitmek ve şairlerle tanışmak istemektedir.    Böyle bir meclise gider ve gerçekten düşündüğü gibi olur şairler mecliste sohbet etmekdedirler, Nabi meclise dahil olmak ister kıyafetleri üstü başı uygun değildir, taşralıdır ama çok ısrar eder ve bir şekilde meclise girer, bir kenara oturur.     Oradaki şairlerden biri bir şiir söyleyecek ve arkadaşı aynı redif ve kafiye ile ona cevap verecek, daha sonra da sıra ile şairlerin hepsi bu şekilde katılım sağlayacaktır,  sıra Nabi ye geldiğinde nasılsa söyleyemez heyecanlanır, Urfa da görmemiştir önüne kulpsuz bir fincanda kahve koyalım bu kahveyide içemez heyecanlanır, sonra biraz güleriz ve kaçar gider diye düşünmüşler.    Arkad...

Freddie Mercury O Bir Efsane

                   Cahit Sıtkı TARANCI'nın  şu sözleri ile başlamak istiyorum. Umarım çok sert olmaz bu başlangıç :) Ah! Yeniden Başlamak Hayata, Çocukluğa, Aşka, Hayata ve Sanata Nereli olduğu, annesi, babası, ailesi yada çocukluğu gibi konulara hiç ama hiç değinmeyeceğim.  Freddie Mercury'nin 45 yaşında aramızdan ayrılması üzücü ama kendisi zaten birçok röportajında en büyük korkum yaşlanmak dememiş miydi? Yaşı fazla ilerlemeden dünyayı terk etmek istediğini ve elden ayaktan düşüp kimseye muhtaç olmak istemediğini söyledi durdu. O hayatı dolu, dolu yaşadı ve her anından zevk almaya çalışmıştı. Yola sıfırdan başladı ve dünyanın en büyük rock yıldızına evirildi artık yaşayabileceği bir şey kalmadığında aramızdan ayrıldı. Freddie mercury'nin hikayesini üçe bölebiliriz, Mary Austin, ikinci bölümde Barbara Valentin ve üçüncü kısımda göze çarpan isim Jim Hutton. Mary Austin Bu dönem 1970'leri kapsar. aslan yelesi gibi uzun saç...

Anne Shirley Cuthbert

Hayatım gömülmüş umutlarla dolu bir mezarlık. Ders almaz, intahara meyilli umutlarımda saklasın  Kim demiş bir umut daha var, koca bir yalan, Gerçeğin bir önemi yok, insan istediğini düşünür, her zaman. Bana biraz umut, biraz keder birde umudun eceli yeter.    Wilhelm Heisenberg      Dizi filmi ilk gördüğüm de açıkçası çok heyecanlandım, kitaptaki  Anne Shirley ile dizi arasinda çok fark var söylemeden geçmek doğru olmaz, bu arada dizi gerçekten çok güzeldi, şimdi gelelim kahramanımıza...      Anne, aslında dramdan  beslenen bir karekter olsa bile bunu  çok komik ve sevimli bir halde yapıyor. Zengin dil bilgisi ve uslanmaz bir romantik olmasıda çabası. Karakterimiz büyürken yaşadığı zor ve sıkıntılı olaylardan kaçmak için hayal gücü ve kitaplara sığınmış. Drama kraliçeliği yapması da bu sebebten. Açıkçası Anne’in bu yeteneği herkesi kendine hayran bırakıyor. Kitabı okurken yazarı  böyle bir karakter...