Mimar Sinan nın iki ayda tamam olur inşallah diyerek başladığı, Sultanın ise iki ayda tamam olmasın görüşürüz dediği. Bir eserdir Süleymaniye Saray içinde Mimar Sinan'ın bu sözden sonra aklını kaçırdığı, söylentileri dolaşır.
Kendine inanan Sinan gece gündüz demeden Çalışır ve iki ayda camiyi tamamlar. Mimar Sinan eseri Tezkiretü'l Bünyan'da bu hadiseden bahseder ve Kanuni'ye burada gücendiğini söyler.
Kanuni başarısından ötürü cami açma şerefini Sinan'a verir ve anahtarı Sinan'a uzatır. İslam dünyasının en görkemli eserlerini ortaya koyan Sinan öyle mütavazidir ki bu daveti affını dileyerek reddeder ve Sultanıım Ahmet Karahisarı bu muhteşem hatlar için gözlerini feda etti son hattın son harfinde gözünün feri söndü ağma kaldı bu şeref onundur der. Süleymaniye Külliyesi; cami, hamam, darül kura, darül şifa, imaret, medreseler ve türbeden oluşur. 275 çalışanı ile hizmete açılmıştır. 10 şerefeden yıllarca ezanlar okunmuştur. İslam kültürünün bir parçası haline gelmiştir.
Mimar Sinan ustalık eserim dediği ve Süleymaniye bu şekilde hizmete girmiştir.
Kanuni'nin Mezarını buraya yapalım teklifini geri çevirir Süleymaniyenin gölgesine mütavazi bir mezarda derin uykusunu çekilir. burası Süleymaniye Külliyesine havadan bakıldığında sağ alt köşede olduğu anlaşılır. Tablolarda olduğu gibi Sinan en sevdiği eserine kendi imzasını bu şekil atmıştır.
Bir mimarlık harikası olan ve İstanbul silüetnin simgesi olan Süleymaniye Camii ve Külliyesi islami dünyası için çok önem arz eder islam biliminin, islamiyetin zirvesini temsil eder.
Süleymaniye ise şimdi o eski günlerini tekrar arıyor, insanların bir yaşam alanı içerisinde Süleymaniye'ye gelmesini bekliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder